"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα για το περιοδικό "Θεολογία".

Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2011

Η «Θεολογία» εκδίδεται «μερίμνη και προνοία» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανελλιπώς από το 1923. Το έργο της διεύθυνσης του ιστορικού περιοδικού υπηρέτησαν αναγνωρισμένες ακαδημαϊκές προσωπικότητες. Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ακαταπόνητο καθηγητή, εκφράζουμε την τιμή και τον σεβασμό μας στο έργο που συντελέσθηκε, και επισημαίνουμε ότι το περιοδικό αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη για την θεολογική έρευνα.
Οι προκλήσεις των καιρών, αλλά, κυρίως, οι θεολογικές και ποιμαντικές ανάγκες της εκκλησιαστικής διακονίας μας οδηγούν σε αλλαγές, ώστε ο εκκλησιαστικός λόγος να ακούγεται ευρύτερα, να προκαλεί ζυμώσεις και γόνιμη συζήτηση, να γίνεται φανερή η επικαιρότητα και διαχρονικότητά του. Στην περίπτωσή μας η «Θεολογία» ως αποκλειστικά επιστημονική επετηρίδα δεν διαβάζονταν εύκολα παρά μόνον από ειδικούς ερευνητές. Δίχως να αποβάλλει τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό της χαρακτήρα, φροντίσαμε η «Θεολογία» να γίνει ένα πιο δυναμικό, αισθητικά ελκυστικό και ενδιαφέρον για περισσότερους ανθρώπους περιοδικό.
Η «Θεολογία» κυκλοφορεί πλέον σε τέσσερα τεύχη ανά έτος. Από αυτά, τα δύο είναι ποικίλης θεολογικής ύλης και τα άλλα δύο αναφέρονται σε συγκεκριμένα κάθε φορά θεολογικά αφιερώματα, ενδιαφέροντα και προσβάσιμα και από τον μέσο αναγνώστη. Σε κάθε τεύχος, πέραν του αφιερώματος, είναι δυνατόν δημοσιεύονται ακόμη: στη στήλη Ιδιόμελα, ορισμένες ανεξάρτητες θεματικά θεολογικές μελέτες ή δοκίμια. στη στήλη Θεολογικά Χρονικά, αναφορά σε σημαντικά γεγονότα από τον διορθόδοξο και διαχριστιανικό κόσμο, όπως συνοδικές συνδιασκέψεις, συνέδρια, ημερίδες, επίσημοι διαχριστιανικοί διάλογοι κ.ά.. στη στήλη Περιοδικά Ανάλεκτα, σύντομη επισκόπηση των ελληνικών και ξένων θεολογικών περιοδικών. στη στήλη Βιβλιοστάσιον, βιβλιοκριτικά δοκίμια και παρουσιάσεις θεολογικών μονογραφιών, βιβλίων και λοιπών εκδόσεων. τέλος, στη στήλη Αναλόγιον, ενημερωτικό δελτίο πρόσφατων θεολογικών εκδόσεων.
Στην αναδιοργάνωση του περιοδικού, η μέριμνα για το ουσιαστικό περιεχόμενο της προσφερόμενης ύλης του θα είναι διαρκής και ακαταπόνητη, για να γίνει η «Θεολογία» ολοένα και περισσότερο ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον και παρεμβατικό στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό και, γενικότερα, στον χώρο του πνεύματος περιοδικό. Η «Θεολογία» διευρύνοντας το αναγνωστικό κοινό της, ώστε να διακονήσει και να υποστηρίξει θεολογικά και ποιμαντικά το έργο της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, παρέχει πλέον ειδική έκπτωση 50% στους εκπαιδευτικούς Θεολόγους που εγγράφονται συνδρομητές. Περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21 Αθήναι, τηλ.: 210.7272288, 210.7272313 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση theologia@ecclesia.gr,
ιστοχώρος: http://www.ecclesia.gr/greek/press/theologia/index.asp

Σταύρος Γιαγκάζογλου
Διευθυντής περιοδικού «Θεολογία»

1 σχόλιο:

  1. Πολύβιε γεια σου και καλό μήνα. Πραγματικά ενδιαφέροντα όλα όσα έχεις αναρτήσει. Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή