"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Πραγματοποιήθηκαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Θεολόγων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στα φιλόξενα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Θεολόγων εκπαιδευτικών της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στις 26 και 27 Απριλίου 2012 αντίστοιχα. Στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια που είχαν ως θέμα: "Η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ο ρόλος του Θεολόγου στο Σύγχρονο Σχολείο" συμμετείχαν συνολικά 91 εκπαιδευτικοί (2+2 τμήματα).


Η Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων Ημαθίας κ. Μαρία Συργιάννη παρουσίασε το θέμα: "Διδάσκοντας μέσω τέχνης", όπου με γλαφυρό τρόπο ανέλυσε τα 6 μοτίβα του έντεχνου συλλογισμού, δίνοντας παράλληλα αρκετά παραδείγματα για κάθε μοτίβο και πώς αυτά χρησιμοποιούνται στη διδακτική πράξη.


Η κ. Ξανθή Αλμπανάκη, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Ιάσμου Κομοτηνής, παρουσίασε το θέμα: "Τεχνικές διδασκαλίας στο Μάθημα των Θρησκευτικών", όπου περιέγραψε διάφορες βιωματικές τεχνικές, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος κ.α. δίνοντας παράλληλα παραδείγματα από τις διάφορες θεματικές ενότητες του Νέου Προγράματος Σπουδών στα Θρησκευτικά. Η παρουσίαση της κ. Αλμπανάκη βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://albanaki.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html


Τέλος, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Θεσσαλονίκης κ. Πολύβιος Στράντζαλης παρουσίασε το θέμα: "Ο παιδαγωγικός ρόλος του Θεολόγου στο Σύγχρονο Σχολείο", όπου τόνισε ιδιαίτερα ότι στο σύγχρονο σχολείο ο Θεολόγος θα πρέπει να είναι ο συντονιστής της μαθησιακής διαδικασίας, να καθοδηγεί τους μαθητές του στην ανακάλυψη της γνώσης, να χρησιμοποιεί ποικιλία διδακτικών μεθόδων και τεχνικών βιωματικής και συνεργατικής μάθησης κ.α. Η εισήγηση του Συμβούλου έκλεισε με την πρακτική άσκηση διατύπωσης στόχων για το 1ο διδακτικό δίωρο της ΘΕ 4 της Β΄ Γυμνασίου "Εμείς και οι άλλοι".


Θερμές ευχαριστίες στις διευθύντριες  των Πειραματικών Σχολείων, που φιλοξένησαν τα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια και ιδιαίτερα στη Θεολόγο διευθύντρια κ. Χαρίκλεια Τουνουσίδου, που εξασφάλισε  όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου