"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Λαμπρή τιμητική εκδήλωση για τον Χρ. Βασιλόπουλο, έναν λαμπρό καθηγητή, έναν σπουδαίο δάσκαλο

του Χάρη Ανδρεόπολου


H εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή της παιδαγωγικής Χρήστου Βασιλόπουλου έλαβε χώρα σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου στις 18.30 στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Κούκουρα. Οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί άρχισαν εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ από την αντιπρύτανι, καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, κ. Δέσπω Λιάλιου.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της θεολογικής Σχολής, καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου, του Προέδρου του Τμήματος θεολογίας, καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, του Διευθυντή του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος θεολογίας, καθηγητή κ. Ιωάννη Κογκούλη και του Διευθυντή του Τομέα Λατρείας, Χριστιανικής Αγωγής και Εκκλησιαστικής Διοίκησης, αναπλ. καθηγητή κ. Παναγιώτη I. Σκαλτσή. Τέλος, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τους χαιρετισμούς του Διευθυντή του Β’ Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης και μέλους της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Μπίκου και του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαου Ζαχαρόπουλου.
Μετά τη χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ υπό τη διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, π. Σπυρίδωνος Αντωνίου το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με την εισήγηση της καθηγήτριας κ. Δήμητρας Κούκουρα, η οποία παρουσίασε «τη βιογραφία του ομ. καθηγητή κ. Χρήστου Βασιλόπουλου». Στη συνέχεια ο επίκ. καθηγητής κ. Δημήτριος Πνευματικός εισηγήθηκε το θέμα «Η ελευθερία και η αυτονομία του αναπτυσσόμενου ατόμου στο έργο του Καθηγητή Χρήστου Βασιλόπουλου». Η επίκ. καθηγήτρια κ. Βασιλική Μητροπούλου, μαθήτρια του τιμώμενου καθηγητή, έκλεισε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καθώς μίλησε για «τη συμβολή του καθηγητή Χρήστου Βασιλόπουλου στον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών».
Κατά το τρίτο και τελευταίο μέρος της λαμπρής αυτής εκδήλωσης επιδόθηκε ο τιμητικός τόμος με το τίτλο: ΑΓΩΓΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας καθηγητή κ. Χρυσόστομο Σταμούλη στον τιμώμενο καθηγητή της Παιδαγωγικής. Αμέσως ακολούθησε η αντιφώνηση του κ. Βασιλόπουλου και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα για την καθιερωμένη δεξίωση που έλαβε χώρα στο διάδρομο μπροστά από την αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πολυβραβευμένος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο μητροπολίτης Προύσσης και Ηγούμενος της Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, π. Στέφανος Τόλιος, ο πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, π. Γεώργιος Χρυσοστόμου, αρκετοί καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, και άλλων σχολών του ΑΠΘ, φοιτητές και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* * * *

Είχαμε τη τιμή να έχουμε καθηγητή τον κ. Χρ. Βασιλόπουλο, ο οποίος μας έμαθε να είμαστε εκτός από θεολόγοι και παιδαγωγοί, διδάσκοντάς μας περί παιδαγωγίας ότι της "τέχνης ταύτης ουκ έστι άλλη μείζων...", κατά πως τα έλεγε κι ο Μεγ. Βασίλειος Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τα όσα μας προσέφερε ως επιστήμονας θεολόγος παιδαγωγός και, κυρίως, γιατί μαθητεύοντας πλησίον του απολαύσαμε την αγάπη του δασκάλου και κοινωνήσαμε ευχαριστιακό ήθος. Είναι ευλογία Θεού να έχεις τέτοιους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου