"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εντατικό σεμινάριο Erasmus με τίτλο "Η συμβολή της θρησκευτικής αγωγής στην Ευρώπη της Διαφορετικότητας" (The contribution of Religious Education to a Europe of Diversity)


Έληξε την Πέμπτη 31/5/2012 το εντατικό σεμινάριο Erasmus με τίτλο "Η συμβολή της θρησκευτικής αγωγής στην Ευρώπη της Διαφορετικότητας" (The contribution of Religious Education to a Europe of Diversity) με συντονίστρια εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την επίκ. καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Β.Μητροπούλου.
Το εντατικό σεμινάριο που διεξήχθη από 21 - 31/5/2012 στη Θεσσαλονίκη στη ΔΙΑΚΟΝΙΑ, εντάσσεται στην κατηγορία των εντατικών προγραμμάτων
(IP) Eramus . Συμμετείχαν ως συντονιστές και ως ομιλητές καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές Τμημάτων Θεολογίας από τα πανεπιστήμια Φινλανδίας, Αυστρίας, Γερμανίας και Ρουμανίας. Στόχος του προγράμματος ήταν η διαπίστωση της συμβολής της θρησκευτικής αγωγής στην Ευρώπη της Διαφορετικότητας και η σύγκριση των αναλυτικών προγραμμάτων ανά χώρα. 
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο εργάστηκαν σε μεικτές ομάδες πάνω στα ερωτήματα που έθεσαν οι ομιλητές.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου διεξήχθησαν επισκέψεις σε διαπολιτισμικά σχολεία της περιοχής της Θεσσαλονίκης και συζητήσεις με τους διευθυντές και τους θεολόγους των σχολείων π.χ. για την λειτουργία του σχολείου, τα μαθήματα κ.α. προκειμένου οι φοιτητές να διαπιστώσουν τη συμβολή που μπορεί να έχει η θρησκευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο επισκέφθηκαν την 28η Μαΐου, το 6ο Διαπολιτισμικό και Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης όπου ο Διευθυντής του Σχολείου κ.  Παπαδόπουλος Στέργιος οργάνωσε προς τιμήν τους μια μικρή γιορτή με τους μαθητές του σχολείου και με τη συνδρομή των γονεων τους. Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Νίκος Ακριτίδης, Προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και η κα Ρούλα Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ 16ης Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Την επόμενη μέρα 29η Μαΐου οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο επισκέφθηκαν το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου όπου τους υποδέχθηκαν οι Διευθυντές των Σχολείων κύριοι Τοκμακίδης και κ.  Παπαδάκης Κ. Οι φοιτητές και καθηγητές είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν με τους διευθυντές και τους θεολόγους καθηγητές των σχολείων και να ξεναγηθούν στους χώρους τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου όπου τους παρετέθη γεύμα.
Την Τετάρτη 30 Μαΐου επισκέφθηκαν τη Μονή Βλατάδων και το Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών και έγιναν δεκτοί απο τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.
Το σεμινάριο έληξε την Πέμπτη 31 Μαΐου με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους φιλοξενούμενους συμμετέχοντες.

Περισσότερα στο ιστολόγιο και την ιστοσελίδα του σεμιναρίου:
http://iperasmus2012.blogspot.com/2012/04/intensive-programme-erasmus-2011-2012.html
http://sociptheo.web.auth.gr/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου