"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Κυριακούλα Παπαδημητρίου (Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ), Βιβλικά Σημαίνοντα και Σημαινόμενα, εκδόσεις Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2012

 

Καθώς η εννοιολογική πλευρά της γλώσσας, η σημασιολογία της, αφορά άμεσα την ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης, επόμενο είναι ότι πολλά μπορεί ο βιβλικός ερμηνευτής να αποκομίσει από τα πορίσματα των επιστημών της γλώσσας στο έργο του. Αυτό το όφελος επιζητούν να αρυσθούν οι μελέτες του παρόντος βιβλίου, οι οποίες αποτελούν ερμηνευτικές αναγνώσεις της Καινής Διαθήκης με βάση κυρίως το σύγχρονο γλωσσολογικό πρότυπο. Ως βιβλικά σημαίνοντα και σημαινόμενα νοούνται λέξεις και λόγοι της Βίβλου, και κυρίως της Καινής Διαθήκης, των οποίων διερευνάται η κατανόηση και η ερμηνεία με μεθόδους, που ακολουθούν αρχές της γλωσσολογικής επιστήμης. Μέσα από αυτές τις φιλολογικές και σημασιολογικές αναλύσεις επιχειρείται, παράλληλα, να αναδυθούν οι θεολογικές έννοιες των συγκεκριμένων λέξεων και φράσεων της Καινής Διαθήκης, όπως προκύπτουν από τη μελέτη της εμπειρικής βίωσης του βιβλικού μηνύματος από την εκκλησιαστική κοινότητα.


Για περισσότερα στο:  ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου