"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης: Μέσω της πίστης θα ξεπεράσουμε την κρίση

Για τον ατομικισμό, την επιδίωξη των προσωπικών μας συμφερόντων και την νομιμοποίηση της απληστίας και της διαφθοράς έκανε λόγο ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στην ομιλία του κατά τον Α’ Κατανυκτικό εσπερινό που τελέστηκε χθες στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Όπως επεσήμανε ο μητροπολίτης, η αποθέωση του ατομικισμού και η κοινωνική πόλωση που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του εκμηδενισμού της κοινωνίας και της συλλογικότητας και η έμφαση στην ατομικότητα.

«Στην πατρίδα μας, αυτή η επιδίωξη του συμφέροντός "μου", σχεδόν «θεσμοθέτησε» την ακατάσχετη απληστία, νομιμοποίησε τη «μίζα», ανέχθηκε την κλοπή του ενός πολίτη από τον άλλο και την καταλήστευση του Δημοσίου, και μας οδήγησε στο σημερινό «πολιτισμένο κανιβαλισμό» της Ελλαδικής κοινωνίας».

Ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε πως επειδή «ηθική του Ευαγγελίου, ήταν πάντοτε ανάχωμα σε παρόμοιες τακτικές» αυτό είχε ως αποτέλεσμα να το εξορίσουμε από τη ζωή μας.

«Τα αποτελέσματα της κρίσης» πρόσθεσε ο μητροπολίτης, « είναι ο εξευτελισμός του λαού μας, η φτώχεια, η απορία για το αύριο, ο φόβος και το μούδιασμα, ο πόνος, οι αυτοκτονίες, η ντροπή να βλέπουμε ξένους να διαφεντεύουν το βιός μας, να παζαρεύουν τη γη μας και να προκαθορίζουν το μέλλον μας».

Αναφέρθηκε και σε πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο οποίος μίλησε για τις αξίες της Ορθοδοξίας και τόνισε πως «χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία». «Η λέξη "νοοτροπία" είναι ανάλογη με την λέξη "μετάνοια", αλλαγή του νου, του τρόπου σκέψεως και του τρόπου δράσεως» υπογράμμισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια προέτρεψε όλους τους πολίτες ανάλογα με την ιδιότητά τους να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον και για μια πιο αξιοκρατική κοινωνία.

«Εμείς, στην Ελλάδα, σήμερα, βιώνουμε μέσα μας μια ζοφερή κατάσταση… Τουλάχιστον ας έχουμε εσωτερική ηρεμία και ψυχική γαλήνη. Ας επιστρέψουμε, ας ψάξουμε κι ας βρούμε τη δύναμη που μας στήριξε επί αιώνες, στη μακραίωνη δουλεία. Κι αυτή είναι η Χριστιανική Πίστη μας και η Ορθόδοξη Παράδοσή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου