"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

«Χριστιανισμός-Ορθοδοξία και μέσα ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο». Συνέδριο – Σεμινάριο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη Θεσσαλονίκη

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας διοργανώνει Συνέδριο-Σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη στις 12-16 Μαΐου, με θέμα: «Χριστιανισμός -Ορθοδοξία και μέσα ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο». Το συνέδριο-σεμινάριο αυτό θα παρακολουθήσουν βουλευτές, δημοσιογράφοι από το θρησκευτικό χώρο, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη Γραφείων Τύπου Εκκλησιών και Μητροπόλεων. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.
 Ακολουθεί το πρόγραμμα.
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014
19.00 Επίσημη έναρξη του συνεδρίου
Εναρκτήριος χαιρετισμός από τον κ. Sergei Popov, Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
Κήρυξη έναρξης των εργασιών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ,  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου (προς επιβεβαίωση)
Μετάδοση βιντεοσκοπημένου χαιρετιστήριου μηνύματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
Χαιρετισμός από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου (προς επιβεβαίωση)
Ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Νεράντζη, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο.
Χαιρετισμός από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθ. κ. Μιχαήλ Τρίτο
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Αναπλ. Καθ. κ. Γρηγόριο Πασχαλίδη
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της  ΕΣΗΕΘ κ. Μάκη Βοϊτσίδη
Ομιλία του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου  με θέμα: «Χριστιανισμός–Ορθοδοξία–Δημόσιος χώρος».
21.00     Παράθεση δεξίωσης
Τρίτη, 13 Μαΐου 2014
9.30-11.30 1η Συνεδρία: Επικοινωνιακή θεολογία και πολιτική
κ. Ιωάννης Πέτρου, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα: «Θρησκεία, επικοινωνία και δημόσιος χώρος»
καθ. Valery Alexeev, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Οι Ορθόδοξες αξίες και έννοιες στο σύγχρονο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης»
κ. Ανδρέας Λουδάρος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων με θέμα: «Η εκκλησιαστική ενημέρωση στη διαδικτυακή άβυσσο: Προοπτικές και παθογένειες»
κ. Emad Gad, Μέλος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου με θέμα: «Πολιτικές κρίσεις με θρησκευτική διάσταση και διεθνή μέσα ενημέρωσης»
Ερωτήσεις–συζήτηση
11.30–11.45 Διάλειμμα για καφέ
11.45–13.45 2η Συνεδρία: Η θρησκεία μεταξύ λαϊκισμού και αυθεντικότητας
κ. Bruce Clark, Συντάκτης επί των θρησκευτικών θεμάτων στο περιοδικό Economist με θέμα: «Εκκλησία και κοινωνικά δίκτυα» (μέσω SKYPE)
κ. Volen Siderov, Μέλος του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, Πρόεδρος της Επιτροπής ΜΜΕ της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Χριστιανικές αξίες–πολιτικά κόμματα–δημόσιος χώρος»
κ. Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος με θέμα: «Γεωπολιτική, Ορθοδοξία, Δημόσιος χώρος»
κ. Marco Politi, Συγγραφέας και εμπειρογνώμων στ θέματα του Βατικανού (Il Fatto Quotidiano) με θέμα: «Διεθνή μέσα ενημέρωσης και θρησκευτικά γεγονότα»
κ. Ihsan Yilmaz, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Fatih (Κωνσταντινούπολη) με θέμα: «Κρατική εξουσία, θρησκεία και ΜΜΕ»
Ερωτήσεις–συζήτηση
13.45–15.30 Γεύμα
15.30-17.30 3η Συνεδρία: Εκκλησία και Κοινωνικά δίκτυα
Δρ. Χρήστος Τσιρώνης, λέκτορας Κοινωνικής Θεωρίας του Σύγχρονου Πολιτισμού, Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα: «Εκκλησία, κοινοτικοί δεσμοί και κοινωνικά δίκτυα»
Δρ. Κώστας Μυγδάλης, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Σύνοδος Ορθόδοξου Εκκλησίας 2016 – Πολιτική – ΜΜΕ»
κ. Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα: «Κοινωνικά δίκτυα: ο νέος άμβωνας;»
κ. Philip Lee, Παγκόσμιος Σύνδεσμος για τη Χριστιανική Επικοινωνία (Καναδάς), Αναπληρωτής Διευθυντής προγραμμάτων και Συντάκτης του περιοδικού ‘Ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης’, του με θέμα: «Δικαιώματα στην επικοινωνία, οικουμενικός και διαθρησκειακός διάλογος»
Ερωτήσεις-συζήτηση
17.30-17.45 Διάλειμμα για καφέ
17.45-19.45 4η Συνεδρία: Ενημέρωση – Λατρεία – Ενότητα 
Πρωθιερέας Michail Dudko, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας ‘Ορθόδοξη Μόσχα’  με θέμα: «Η λατρεία σε ένα κοσμικό περιβάλλον. Ιδιαιτερότητες κατανόησης»
π. Jivko Panev, Αναπληρωτής Καθηγητής κανονικού Δικαίου και Ιστορίας των τοπικών Εκκλησιών, Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγ. Σεργίου, Δ/ντής της Γαλλικής Διαδυκτιακής Πύλης Orthodoxie.com) με θέμα: «Μέσα ενημέρωσης, σύγχρονος κόσμος και λατρεία»
κ. George Alexander, Γραμματέας, Εκπρόσωπος Τύπου του Κοινωνικού Δικτύου Μέσων Ενημέρωσης OCP (Orthodoxy Cognate PAGE Society) με θέμα: «Αναζήτηση της ενωμένης χριστιανικής ορθόδοξης μαρτυρίας μέσα από τα ΜΜΕ» (power point presentation)
κα Vlada Wahlsten, Δ/νων Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας με θέμα: «Λατρεία δια του ραδιοφώνου και ενότητα δια του Facebook»
κ. Sergei Chapnin, Υπεύθυνος συντάκτης του Περιοδικού του Πατριαρχείου Μόσχας με θέμα: «Το Κήρυγμα και η λατρεία στην κοινωνία της πληροφορίας (Ο Ιωνάς και η πορεία των Μάγων)»
Ερωτήσεις–συζήτηση
20.00     Δείπνο

Για περισσότερα στο: ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου