"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τα φετινά βραβεία του Αναγνώστη.

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2014 για τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ  στην τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.  Ανάμεσα στους βραβευθέντες πολλοί  νέοι αλλά και”γερόλυκοι” του λόγου. Στην ομιλία του ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Ν. Μπασκόζος αναφέρθηκε σε μια στιχομυθία του με την Μάνια Καραιτίδη αποτίνοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα εκδότρια. Παράλληλα εξήγγειλε την ετήσια έκδοση του έντυπου Αναγνώστη και σειρά νέων πρωτοβουλιών του περιοδικού για την περίοδο 2014-2015.
Στη διάρκεια της τελετής τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του ο φιλόλογος, συγγραφέας και μεταφραστής Δ.Ν.Μαρωνίτης. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.
 
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Μυθιστορήματος : Νίκος Α. Μάντης,  Άγρια Ακρόπολη,
Εκδόσεις Καστανιώτη
 
Βραβείο Διηγήματος: Κώστας Μαυρουδής, Η αθανασία των σκύλων,
Εκδόσεις Πόλις
 
Βραβείο Ποίησης, Δημήτρης Ελευθεράκης, Εγκώμια,
Εκδόσεις Πατάκη
Βραβείου Δοκιμίου, Μιχαήλ Πασχάλης, Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
 
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου: Καλοσπύρος  Λευτέρης, Η μοναδική οικογένεια,  Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πόλις
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας:  Μαρία Βαχλιώτη, Άλλα λόγια, Εκδόσεις Μελάνι
 
Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου για παιδιά: Βούλα Μάστορη, Γιαγιά στο ψυγείο, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή,  Εκδόσεις Ψυχογιός.
Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, εικονογράφηση Λίλα Καλογερή, Εκδόσεις Καστανιώτη.
Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους: Γλυκερία Γκρέκου, Η μοναξιά των συνόρων, Εκδόσεις Ψυχογιός.
Φέτος για πρώτη φορά απονεμήθηκαν και τρεις
Εύφημες μνείες σε βιβλία γνώσεων για παιδιά: 

Ελένη Γερουλάνου: Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, εκδ. Πατάκη
Μαρίνα Πλατή-Ελένη Μάρκου: Άνθρωπος ή βιολί, εκδ. Καλειδοσκόπιο
Νάνση Τουμπακάρη: Ένα βιολί διηγείται, εκδ. Καλειδοσκόπιο
 
 
Εναρκτήρια ομιλία του Διευθυντή του Αναγνώστη Γιάννη Ν. Μπασκόζου
 
Καλησπέρα σας
Ευχαριστούμε  που για άλλη μια φορά είσαστε μαζί μας εδώ σε αυτή την γιορτή του βιβλίου.
Το 2001 στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη   συναντώ την Μάνια Καραιτίδη των εκδόσεων της Εστίας. Με τραβάει από το μανίκι και μου λέει: «Ξέρεις τι μου είπε ένας μεγαλοβιβλιοπώλης πριν από λίγο; να συνεργαστούμε και να τους κλείσουμε όλους. Παιδάκι μου , του λέω, εγώ θέλω να ανοίξουν κι άλλα βιβλιοπωλεία και όχι να κλείσουμε αυτά που υπάρχουν». Ένα μικρό στιγμιότυπο που μου χει μείνει στην καρδιά και που δίνει το στίγμα ήθους αυτής της σοφής γερόντισσας των βιβλίων, που μόλις χθες συνοδέψαμε στην τελευταία της κατοικία. Ας τη θυμόμαστε σαν ένα παράδειγμα εκδότη που θα θέλαμε να ακολουθήσουν όλοι οι νεότεροι.
Ο Αναγνώστης, διευρύνοντας τις θεματικές του και αποκτώντας διαρκώς νέους συνεργάτες και ανταποκριτές από όλο τον κόσμο πιο ώριμος και ταυτόχρονα νέος διοργανώνει  φέτος τα δεύτερα λογοτεχνικά του βραβεία. Το κλίμα στην αγορά του βιβλίου δεν έχει αλλάξει…ίσως και να έχει χειροτερέψει. Αλλά νομίζω πώς  όχι μόνον όσοι είμαστε  εδώ αλλά και άλλοι πολλοί περισσότεροι αναζητούμε καλύτερες αναγνωστικές μέρες και σε αυτές τις συννεφιασμένες εποχές  έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις μικρές εστίες φιλαναγνωσίας και βιβλιοφιλίας.
 
Ο Αναγνώστης γι αυτόν τον σκοπό πήρε πέρυσι σειρά πρωτοβουλιών με εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, με έντονη παρουσία σε συνέδρια και ημερίδες. Και φέτος ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις με γνωστά αλλά και πρωτότυπα θέματα, με μετακλήσεις  ξένων λογοτεχνών , με διαθεματικές συζητήσεις. Σε  λίγες μέρες πρόκειται να με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg   να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός εντύπου, ετήσιου στην αρχή, με  επιλογή  από τα καλύτερα κείμενα της χρονιάς αλλά και με άλλα ανέκδοτα που θα συζητηθούν
Πρέπει για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής κ. Ιωάννη Μάνο για την ένταξη των Βραβείων στις εκδηλώσεις του Megaron Plus.
Επίσης ευχαριστώ τους χορηγούς μας –  σταθερούς όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μας:  την εταιρεία Grant Thornton και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ.Βασίλη Καζά, το Ίδρυμα Κώστα Κυριαζή και τον πρόεδρο του κ.Νίκο Κυριαζή,το Μουσείο Φρυσίρα και τον Πρόεδρο του κ.Βλάση Φρυσίρα, το βιβλιοπωλείο Ιανός  και τον κ. Νίκο Καρατζά όπως και τον  κ. Γιώργο Λιγνό που μια ευγενική του χειρονομία μας απελευθέρωσε από ένα οικονομικό άγχος. Τέλος ευχαριστώ τους εκδότες, η συμπαράστασή τους είναι συγκινητική, μας δίνει την αίσθηση ότι όλοι παλεύουμε για μια κοινή υπόθεση.
Εκ μέρους όλων των συντελεστών του Αναγνώστη, που παραμένει μια συλλογική πολιτιστική  πρωτοβουλία, ευχαριστούμε εσάς που μας παρακολουθείτε στο site και τις εκδηλώσεις μας και σας εύχομαι μια ευχάριστη βραδιά. Καλή τύχη σε όλους τους υποψήφιους.

Πηγή: Ο αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου