"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΚΑΙΡΟΣ: Υπόμνημα προς τον Υπουργό Παιδείας


 
Χολαργός 10-7-2014
                                                                                                                   Αριθ. Πρωτ. 25



Προς
Τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» παρουσίασε τις θέσεις του για πρώτη φορά το χειμώνα του 2009 με την εκδοθείσα τότε «Διακήρυξη Αρχών», ενώ το Φεβρουάριο του 2010 συγκροτήθηκε  από την ιδρυτική του Γενική Συνέλευση μια προσωρινή  Διοικούσα Επιτροπή, η οποία συνέταξε  το Καταστατικό του Συλλόγου, το οποίο και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών το Μάρτιο του 2011. Από την άνοιξη του 2012 ο σύλλογος διοικείται από το πρώτο, κατόπιν εκλογών αναδειχθέν, Διοικητικό Συμβούλιο με την εξής σημερινή σύνθεση: Ανδρέας Αργυρόπουλος  [Σχ. Σύμβουλος Δυτ. ΜακεδονίαςΠρόεδρος, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου [Κοσμήτορας Θεολογικής σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης] Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Παπαδόπουλος [Θεολόγος-Φιλόλογος Δ.Ε]  Γ. Γραμματέας, Θεόφιλος Αμπατζίδης[Θεολόγος Δ.Ε] Ταμίας, Θεόδωρος Γιάγκου[καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης]  ειδικός Γραμματέας, Παναγιώτης Υφαντής[επίκουρος καθηγητής Θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης], Δημήτριος Μόσχος[επίκουρος καθηγητής Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ], Γρηγόρης Μαυροκωστίδης[Θεολόγος Δ.Ε] & Βασίλειος Ξυδιάς[Θεολόγος Δ.Ε] ως Μέλη. Ο Σύλλογος διατηρεί ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.kairosnet.gr και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας το kairos.theologoi@gmail.com, ενώ τα μέλη του πέραν όσων διαμένουν στην Αθήνα είναι οργανωμένα και σε τέσσερα(4) προς το παρόν παραρτήματα στην Πάτρα, Κοζάνη(Δυτ. Μακεδονίας), στη Λάρισα(Θεσσαλίας) και στη Θεσσαλονίκη(Κεντρικής Μακεδονίας).
Δια του παρόντος το ΔΣ του Συλλόγου μας επιθυμεί καταρχάς να επισημάνει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι υπηρετώντας τους κύριους σκοπούς του καταστατικού του, ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρας μας και στις τρεις βαθμίδες της. Ως εκ τούτου ασχολείται συστηματικά με θέματα που αφορούν στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος στη Α/θμια και Β/ θμια εκπαίδευση, τις ώρες διδασκαλίας του, την επιμόρφωση των διδασκόντων το μάθημα, την δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, χωρίς να απεμπολεί την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ( διορισμοί μονίμων θεολόγων , προσλήψεις αναπληρωτών, αναθέσεις μαθημάτων κλπ) ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για την σύνδεση του ακαδημαϊκού θεολογικού χώρου με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και ζωή, προωθώντας και οργανώνοντας κοινές δράσεις με τις θεολογικές σχολές. Για τους παραπάνω σκοπούς ο σύλλογος έχει ήδη μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει τόσο στην έδρα του όσο και στα περιφερειακά παραρτήματα θεολογικές ημερίδες και διημερίδες, επιμορφωτικές συναντήσεις για θεολόγους καθηγητές, κοινές εκδηλώσεις προβληματισμού και με τις δύο Θεολογικές σχολές, ενώ παρακολουθώντας  στενά την εκπαιδευτική και θεολογική επικαιρότητα, παρεμβαίνει συνεχώς με την έκδοση ανακοινώσεων και δελτίων τύπου, υπηρετώντας με συνέπεια  τις διακηρυγμένες αρχές του, που αναδεικνύουν το νηφάλιο και δημοκρατικό διάλογο όσο και τη γόνιμη κριτική, σε κύρια στοιχεία της δημόσιας παρουσίας του.
Σχετικά με την σημερινή κατάσταση των εκπαιδευτικών πραγμάτων που σχετίζονται με το μάθημα των Θρησκευτικών το Δ.Σ του συλλόγου μας θέλει να θέσει υπόψη  του Υπουργού Παιδείας τα παρακάτω:
1.Υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών για όλους τους μαθητές, θεωρώντας ότι αυτό είναι δυνατόν μόνο μέσα από ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, που αποκλείει τον κατηχητισμό.
2. Θεωρεί ότι  το νέο ΠΣ για τα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου, που έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από το Φθινόπωρο του 2011, συνιστά  μια σοβαρή, συγκροτημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη  πρόταση, την οποία το υπουργείο θα πρέπει να αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
3. Επιθυμεί την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, που θα αποκλείει οποιαδήποτε εκμετάλλευση του δικαιώματος αυτού για άλλους λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος του 2013 είναι προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν αποκλείει πλήρως την πιθανότητα αιτημάτων απαλλαγής για αλλότριους λόγους.
4.Επιμένει στη διατήρηση του υπάρχοντος ωραρίου διδασκαλίας του μαθήματος και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης(α/θμια & β/θμια) και σε όλους τους τύπους των σχολείων. Θα εκτιμούσε όμως ιδιαίτερα  την αποκατάσταση του διώρου της διδασκαλίας του μαθήματος στη Γ΄τάξη του Γενικού Λυκείου από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου. Για το λόγο αυτό παρακολουθεί συνεχώς την επικαιρότητα και μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς του θεολογικού κόσμου[π.χ. σύλλογος αδιορίστων θεολόγων] και παρεμβαίνει όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Τελευταίο δείγμα της δράσης αυτής το δελτίο τύπου με το οποίο διαμαρτύρεται για την περικοπή της μοναδικής ώρας του μαθήματος από την Δ΄τάξη του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.
5. Υποστηρίζει την ανάγκη ουσιαστικής επιμόρφωσης των θεολόγων καθηγητών και την άμεση έγκριση της δυνατότητας πρόσβασης στο β΄επίπεδο επιμόρφωσης  των ΤΠΕ.
6. Ελπίζει ότι οι σημερινές ανάγκες της β/θμιας εκπαίδευσης σε θεολόγους καθηγητές, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας[παραμεθόριες, νησιά] θα καλυφθούν την επόμενη σχολική χρονιά με τρόπο, που αρμόζει σε μια ειδικότητα, της οποίας το αντικείμενο δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί διδακτικά με καμιά ανάθεση και από καμιά άλλη ειδικότητα.
7. Υποστηρίζει οπωσδήποτε και τη παραχώρηση ανάθεσης σε θεολόγους καθηγητές της  διδασκαλίας  και άλλων μαθημάτων στη β/θμια εκπαίδευση-πέραν της Ιστορίας(Β΄Γυμνασίου) και της Φιλοσοφίας(Β΄Λυκείου), εφόσον το πρόγραμμα σπουδών των Θεολογικών Σχολών υποστηρίζει με επάρκεια τη δυνατότητα αυτή.
Από τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι ο σύλλογός μας έχει διαμορφωμένη άποψη επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα και φυσικά δηλώνει πρόθυμος σε κάθε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την προώθησή τους όσο και την επίλυση προβλημάτων που πολλές φορές δημιουργούνται από  κύκλους  που καλλιεργούν εμμονές σε παρωχημένα σχήματα και πρακτικές που δεν συνάδουν με την δημοκρατία και την ελευθερία της γνώμης.
                                                    Για το Δ.Σ.
    


Ο Πρόεδρος                                            
Ο Γ.  Γραμματέας
                  
 Ανδρέας Αργυρόπουλος           Γεώργιος  Παπαδόπουλος                                            
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου