"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

22ο Διεθνές συνέδριο Ορθόδοξης πνευματικότητας στη Μονή του Μπόζε (Ιταλία)

Με τη συμμετοχή του Διευθυντή και μελών του Δ.Σ.
της Ακαδημίας Θεολογικών  Σπουδών Βόλου

Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ρωμαιοκαθολικό Μοναστήρι του Μπόζε της Ιταλίας, σε συνεργασία με Ορθόδοξες Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Μόσχας, Εκκλησία της Κύπρου, Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ.) το 22ο ετήσιο Διεθνές συνέδριο για την Ορθόδοξη Πνευματικότητα με κεντρικό θέμα «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί». Στο συνέδριο έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός από Ορθόδοξους, Ρωμαιοκαθολικούς, Αγγλικανούς και Προτεστάντες χριστιανούς, λαϊκούς και κληρικούς, επισκόπους, μοναχούς, καθηγητές θεολόγους και ερευνητές, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση του διαχρονικού ζητήματος της ειρήνης. Η ειρήνη αποτελεί βασικό στοιχείο της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού, ο οποίος, π.χ., στην επί του Όρους ομιλία Του μακαρίζει τους ειρηνοποιούς. Η έννοια της ειρήνης κατέχει κεντρική θέση σε πολλά βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, όπως λ.χ. στους «Ψαλμούς» και στις επιστολές του Παύλου• το αίτημα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ειρήνης είναι ένα από τα πλέον βασικά που εμπεριέχονται σε κάθε θεία Λειτουργία.

    Στο συνέδριο έγινε αναφορά στη συμβολή σημαντικών μορφών της πατερικής παράδοσης και της εν γένει εκκλησιαστικής γραμματείας (εκκλησιαστικών συγγραφέων και ποιμένων, μαρτύρων, ασκητών, κ.ά.) στην ενσάρκωση του Ευαγγελίου της ειρήνης, όπως μεταξύ άλλων ο άγιος Κλήμης Ρώμης, ο άγιος Ειρηναίος της Λυών, ο άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (της Ρωμαιοκαθολικής παράδοσης), ο άγιος Ναρσής ο εκ Λαμπρών, ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ο Νικολάι Νεπλούεβ με την εργατική αδελφότητα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο πατήρ Στέφαν Ζάνκοβ και ο πατήρ Αντρέι Σκρίμα. Παρά τις εντυπωσιακές προόδους που επιτελεί η ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς, το ζήτημα της ειρήνης εξακολουθεί πάντοτε να παραμένει επίκαιρο και ακανθώδες, καθώς φλέγονται πολλές εστίες πολέμου σε όλο τον κόσμο, με όλα τα δεινά που αυτό συνεπάγεται.
 Εκτός από τον ηγούμενο της Μονής του Bose Enzo Bianchi, ο οποίος εκφώνησε την εισαγωγική ομιλία, μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διοκλείας κ. Κάλλιστος (Ware) και Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αυστρίας και Ελβετίας του Πατριαρχείου της Σερβίας κ. Andrej (Cilerdjic), o π. John Behr (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), o π. John Chryssavgis (Βοστώνη, Η.Π.Α), o π. Michel van Parys (Grottaferrata, Ρώμη), ο Αριστοτέλης Παπανικολάου (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), ο Mikhail G. Seleznev (Μόσχα, Ρωσία), ο π. Porphyrios Georgi (Μπαλαμάντ, Λίβανος), η Darija Morozova (Κίεβο, Ουκρανία), ο Jim Forest (Alkmaar, Ολλανδία), η Amal Dibo (Βηρυτός, Λίβανος), ο Konstantin Sigov (Κίεβο, Ουκρανία), ο Andrei Plesu (Βουκουρέστι, Ρουμανία), ο Aleksandr Ogorodnikov (Μόσχα, Ρωσία), ο π. Cyril Hovorun (Γέιλ, Η.Π.Α), ο Adam Makaryan (Etchmiadzin, Αρμενία), η αδελφή Magdalene (Essex, Μ. Βρετανία), η Natalija Ignatovič (Μόσχα, Ρωσία), ο Viktor Mutafov (Σόφια, Βουλγαρία), η Anca Manolescu (Βουκουρέστι, Ρουμανία)• από την Ελλάδα ομιλητές ήταν οι καθηγητές Συμεών Πασχαλίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χρήστος Καρακόλης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δ. Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), Παναγιώτης Υφαντής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Βόλος) έλαβε μέρος σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα του συνεδρίου και η οποία ασχολήθηκε με ερωτήματα που αφορούν στο ρόλο των χριστιανικών Εκκλησιών και των επί μέρους χριστιανών στην ενσάρκωση του μηνύματος της ειρήνης στην ταραγμένη εποχή μας, με κυριότερη αναφορά στο φλέγον ζήτημα της ενδορθόδοξης διένεξης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, στην τραγική κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη γενικότερη στάση της Εκκλησίας ως προς το κρίσιμο ερώτημα της ευλογίας για τη χρήση των όπλων. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης από την Ελλάδα και την Κύπρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και οι καθηγητές Πέτρος Βασιλειάδης, Σπυρίδων Κοντογιάννης, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, Νικήτας Αλιμπράντης, Ευαγγελία Αμοιρίδου, Κωνσταντίνος Μανίκας, Δημήτριος Μόσχος, Άννα Καραμανίδου, Δ. Μπενέτος, κ.ά.
Για περισσότερα στο : ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου