"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

TO ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 79 ΔΕΘ

Το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Mητροπόλεως Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του μητροπολιτικού μεγάρου το οποίο βρίσκεται δίπλα στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Η έμπνευση και στήριξη αυτού του έργου ανήκει στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα  επί αρχιερατείας του στην Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει μουσείο ανάλογο με το εκκλησιαστικό μουσείο που κατασκεύασε στην  Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στους διακεκριμένους καθηγητές Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο, οι οποίοι με επιτελική ομάδα επιστημόνων που εργάστηκαν υπο την καθοδήγηση τους, συγκρότησαν ένα πρωτοποριακό εκκλησιαστικό μουσειακό χώρο αναγνωρισμένο στην ευρωπαϊκή μουσειακή κοινότητα.
     Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα μικρό χώρο καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες  μεγάλες κτιριακές υποδομές αποτυπώνεται στο χωροχρόνο η θεολογική διάσταση της εικόνας   με άριστη αρχιτεκτονική και μουσειακή μελέτη μέσα απο πολυποίκιλα και πολυπληθή  αξιόλογα εκθέματα. Η μοναδικότητα της διευθέτησης των εκθεμάτων στο χώρο σε συνδυασμό με τον ξεχωριστό ειδικό φωτισμό συνθέτουν το μεγαλείο της Ορθοδόξου παραδόσεως. Προβάλλεται η δογματική σημασία της εικόνας για το σώμα της Εκκλησίας, ο τρόπος  που αποτυπώνεται  στις εικόνες το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενισχύεται για τους πιστούς η ελπίδα της σωτηρίας. Συγχρόνως παρουσιάζεται και η νεώτερη ιστορία της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
       Τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού μουσείου της Ι.Μ.Θ. ετέλεσε  στις 27 Οκτωβρίου του 2006 ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος σε ειδική εκδήλωση παρουσία του  τιμωμένου προσώπου του πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
 
Ειδικό αφιέρωμα της 79ης ΔΕΘ στην Ορθοδοξία
 
Συνεχίζοντας την πρωτοπόρο και καινοτόμο τακτική της η ΔΕΘ στην 79η διοργάνωση της θα παρουσιάσει  τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους απλούς επισκέπτες της ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με τίτλο «Ορθοδόξων Τέχνη».
Η Ορθοδοξία είχε από πάντα μια μόνιμη και σταθερή διαλεκτική σχέση με την Τέχνη. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά, ποικίλα και πλουσιότατα έργα τέχνης που στολίζουν και κοσμούν τους Ορθόδοξους Ναούς και τις Ιερές Μονές.
Εικόνες, ξυλόγλυπτα, μεταλλικά έργα, σκαλισμένες πέτρες και μάρμαρα, ψηφιδωτά, πολύχρωμα άμφια, αγιογραφημένα χειρόγραφα και τόσα άλλα καλλιτεχνήματα, βρίσκονται από τα αρχαία χριστιανικά χρόνια στο επίκεντρο της λατρείας και της θεολογίας.
Τo παραπάνω θεματικό αφιέρωμα θα αναπτυχθείσε έναν από τους κεντρικούς χώρους του εκθεσιακού κέντρου  και θα συμμετέχουν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις  με ασημένιες κι ασημόχρυσες εικόνες, αγιογραφίες και βυζαντινή ζωγραφική, βιτρό και ψηφιδωτά, ιερά άμφια,σταυρούς και εγκόλπια, εκκλησιαστικά είδη,καντήλια,μανουάλια,εκκλησιαστικές εκδόσεις, cd βυζαντινής μουσικής κ.ά.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί καθ’όλη την διάρκεια της έκθεσης και το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης  Θεσσαλονίκης,   ένα πρωτοποριακό εκκλησιαστικό μουσείο αναγνωρισμένο στην ευρωπαϊκή μουσειακή κοινότητα. Η μοναδικότητα της διευθέτησης των εκθεμάτων στο χώρο σε συνδυασμό με τον ξεχωριστό ειδικό φωτισμό συνθέτουν το μεγαλείο της Ορθοδόξου τέχνης και παραδόσεως.

Για περισσότερα στο: Ι.Μ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου