"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

3ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία

3ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας με θέμα: «Το τραύμα»
Ρόδος, 8-12 Οκτωβρίου 2014
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
 
     Από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της υγείας με θέμα: «Το τραύμα». Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 235 σύνεδροι, εκπρόσωποι Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας, του Πατριαρχείου Σερβίας, των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος και του εξωτερικού, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Συμμετείχαν επίσης γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι ιερείς και λαϊκοί που σχετίζονται με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε εκπρόσωπος του Βατικανού και εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησαν τα μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας για το Μάθημα των Θρησκευτικών, Απόστολος Μπάρλος (Master Θεολογίας, τ. Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας) και Βασιλική Γώγου (Θεολόγος και Φιλόλογος).
Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της υγείας π. Σταύρος Κοφινάς αναφέρθηκε στους σκοπούς του Δικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Το Δίκτυο αποτελείται από τους μόνιμους εκπροσώπους των Μητροπόλεων που ανήκουν...
πνευματικά και διοικητικά στο Πατριαρχείο, τους αντιπροσώπους των άλλων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσους ασχολούνται με την ποιμαντική εκπαίδευση στις Θεολογικές Σχολές και τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, καθώς και από ανθρώπους που σχετίζονται με την ποιμαντική διακονία του ασθενούς, αλλά και με την ιατρική και νοσηλευτική του φροντίδα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Επίσης, το «Πατριαρχικό Δίκτυο» έχει επαφές με άλλες χριστιανικές ομολογίες και φορείς πού σχετίζονται με την υγεία.
 
Το «Πατριαρχικό Δίκτυο» έχει επιμορφωτικό και ιατροκοινωνικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όσους μετέχουν:  
·                     Να αλληλοβοηθούνται στη διακονία την οποία προσφέρουν στους ασθενείς.
·                     Να συμμερίζονται ο ένας τις δυσκολίες και τα προβλήματα του άλλου.
·                     Να προωθήσουν ένα επίπεδο υψηλής ποιότητας στον τομέα της ποιμαντικής διακονίας στον χώρο της υγείας.
·                     Να επωφελούνται αμοιβαία από τη γνώση και την εμπειρία αλλήλων.
 Ο π. Σταύρος Κοφινάς επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι το 3ο Συνέδριο θα μελετήσει το τραύμα σ’ όλες του τις διαστάσεις: πνευματικές, σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές. Ο άνθρωπος σήμερα είναι βαθιά αγανακτισμένος, βαθιά τραυματισμένος. Βρίσκεται σε αδιέξοδο. Εκφράζει το βαθύτερο πόνο του μέσα από το θυμό και την αγανάκτηση. Ο θυμός του δημιουργεί καινούργιες πληγές και και αυτό έχει ως συνέπεια να πολλαπλασιάζονται τα τραύματα. Ο τραυματισμένος άνθρωπος αισθάνεται εγκαταλελειμμένος χωρίς ελπίδα και βοήθεια, αιχμάλωτος στα τραύματά του. Πώς θα βγει από την απομόνωσή του; Πώς θα τον προσεγγίσουμε; Στο χώρο της Εκκλησίας με τη χάρη του Θεού οι πληγές επουλώνονται, αλλά τα σημάδια μένουν. Είναι το σημάδια του Χριστού που δίνουν τη δύναμη σ’ όλη την οικουμένη. Χρειάζεται να αποδεχτούμε όλοι τα τραύματά μας για να ταυτιστούμε με τα δικά Του τραύματα. Τότε η Εκκλησία δείχνει την οδό της λύτρωσης.
     Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Αρχιμ. Θεοδόσιο Μαρτζούχο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης με θέμα: «Το μέγα τραύμα - ο άνθρωπος». Οι επόμενοι ομιλητές του Συνεδρίου εξέτασαν τη θεολογική, ιατρική και ψυχολογική έννοια του όρου «τραύμα», το πώς ο άνθρωπος τραυματίζεται στα διάφορα στάδια της ζωής του, ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, από κακοποίηση, από φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές, αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα τραύματα με τον καλύτερο τρόπο. Πολλές από τις εισηγήσεις, εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση, παρουσίασαν μελέτες περίπτωσης δίνοντας με ανάγλυφο τρόπο συγκεκριμένες πρακτικές για την αντιμετώπιση διαφόρων τραυμάτων.
     Στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους να χωριστούν σε ομάδες εργασίας και να επεξεργαστούν το θέμα: «Η ποιμαντική μέριμνα στο χώρο της υγείας σε μεταβατική περίοδο».
     Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου,  ο π. Σταύρος Κοφινάς επισήμανε την ύπαρξη πολλών ακόμα ανοιχτών θεμάτων στην ποιμαντική της υγείας και πρότεινε, εκτός από τα συνέδρια, να γίνονται τακτικές επιμορφωτικές συναντήσεις για τους ιερείς των μητροπόλεων με θέματα ποιμαντικής της υγείας με τη συνδρομή του Δικτύου και του επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει. Έκλεισε το συνέδριο με τη φράση: «Όλοι είμαστε τραυματισμένοι, όλοι τραυματίζουμε, όλοι ζητάμε και θεραπευόμαστε από τη χάρη του Θεού».
     Κοινή διαπίστωση όλων το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων στο Συνέδριο και η ευκαιρία που δόθηκε  σε ορθόδοξους κληρικούς και λαϊκούς από όλο τον κόσμο να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν προβληματισμούς και εμπειρίες για τη άσκηση της ποιμαντικής διακονίας στο χώρο της υγείας και κυρίως να αισθανθούν ότι πλαισιώνονται από ένα δίκτυο που τους βοηθάει να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους.
     Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τελέστηκε Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκον υπέρ πάντων των εν ασθενείαις κατακειμένων και των διακονούντων αυτών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας Ρόδου. Τελέστηκε επίσης Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός χωροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ασκληπιείο Ρόδου και τέλος  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας Ρόδου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου.  Επίσης οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  πολιτιστική εκδήλωση με τη χορωδία της ΕΡΤ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου