"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

4ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου για την Οικουμενική εκπαιδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (NELCEE

Δελτίο Τύπου
4ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου για την Οικουμενική εκπαιδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (NELCEE)
Βίλνιους, Λιθουανία 15-16 Οκτωβρίου 2014

(Με τη συμμετοχή και το συντονισμό του επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Νικολάου Ασπρούλη)
 
            Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου το 4ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου για την Οικουμενική εκπαίδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (NELCEE), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών (Βίλνιους, Λιθουανία) και το Ινστιτούτο Issa. Το γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Η χριστιανική θεολογία σε μια νέα προοπτική: πρακτικά παραδείγματα, καινοτόμα πρότυπα και σύγχρονες προκλήσεις της οικουμενικής εκπαίδευσης και θεολογίας στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η περίπτωση της έκδοσης του Orthodox Handbook on Ecumenism».
            Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου τα μέλη του Δικτύου παρουσίασαν το καθένα, με αφετηρία τη δική του συνάφεια, τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών του γύρω από την οικουμενική εκπαίδευση. Η εναρκτήρια ομιλία δόθηκε από τον Καθ. Christo Lombaard (Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής), έναν ειδικό στη θεολογική εκπαίδευση, ο οποίος βρέθηκε στο Βίλνιους με αφορμή μια σειρά διαλέξεων στο εκεί Πανεπιστήμιο, και ο οποίος μίλησε με θέμα «Η θεολογική εκπαίδευση στην Αφρική: σύγχρονα ζητήματα ή ανύπαρκτα ζητήματα για μια δια-συναφειακή σύγκριση». Η Laima Geikina (Πανεπιστήμιο της Ρίγα, Λετονία), μίλησε με θέμα «Η θέση της πρακτικής στις θεολογικές σπουδές. Οικουμενικές όψεις του θέματος», ενώ ο Alexei Bodrov (St. Andrew’s Orthodox Biblical Theological Institute, Μόσχα, Ρωσία), μίλησε με θέμα «Προβλήματα και προκλήσεις της θεολογικής εκπαίδευσης στη Ρωσία». Ο Stefan Constantinescu (Institute for Ecumenical Studies, Πανεπιστήμιο του Fribourg, Ελβετία), ανέπτυξε το θέμα «Εξελίξεις στην ομολογιακή, οικουμενική και θρησκευτική εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ελβετικό μοντέλο», ενώ ο Stefan Tobler (Institute of Ecumenical Research, IERS, Σιμπιού, Ρουμανία) μίλησε με θέμα «Ο Οικουμενισμός χρειάζεται την πνευματικότητα». Ο Péter Bala (Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία) ανέπτυξε το θέμα «Οικουμενικές όψεις στην εξηγητική της Καινής Διαθήκης» κι ο Stephen Garrett (Ινστιτούτο Issa, Βίλνιους, Λιθουανία) μίλησε με θέμα «Αληθινή φιλία: Μαθαίνοντας από τις οικουμενικές συζητήσεις ανάμεσα στον Karl Barth και τον Hans Urs von Balthasar». Τέλος η Olga Breskaya (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Βίλνιους, Λιθουανία) ανέπτυξε το θέμα «Υπερβαίνοντας το αδιέξοδο: Κοινωνιολογικά και θεολογικά επιχειρήματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Ευρώπη».
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, μετά τις ομιλίες της Νatallia Vasilevich (Κέντρο Ecumena, Μινσκ, Λευκορωσία) που ανέπτυξε το θέμα «Ο δημόσιος λόγος της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία: ομολογιακός, οικουμενικός ή πατριωτικός;», και του Oleg Bresky (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Βίλνιους, Λιθουανία) που παρουσίασε το θέμα «Η διδασκαλία για τη θετική στάση της Εκκλησίας απέναντι στο σύγχρονο κόσμο, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αφιερώθηκε στην παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του τόμου Orthodox Handbook on Ecumenism. Resources for Theological Education (Volos Academy Publications in cooperation with WCC Publications and Regnum Books International, Oxford, Volos, 2014). Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του τόμου από τον συντονιστή του Δικτύου για την Οικουμενική Εκπαίδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (NELCEE) και εκ των επιμελητών του τόμου Νικόλαο Ασπρούλη (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ακολούθησε μια δημιουργική συζήτηση για τη χρησιμότητα του έργου αυτού ως μέσου για την προώθηση της θεολογικής εκπαίδευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά πόλη του Βίλνιους και την τελική συνεδρία με τη συμμετοχή όλων των παρόντων μελών του Δικτύου, όπου συζητήθηκαν οι μελλοντικές προοπτικές και οι στόχοι του Δικτύου. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής αποφασίστηκε να προωθηθεί από το Δίκτυο η έκδοση ενός τόμου για μια δια-χριστιανική προσέγγιση της θεολογικής εκπαίδευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η ιδέα για το Δίκτυο NELCEE υπήρξε αποτέλεσμα μιας σειράς συνεδρίων που οργανώθηκαν από το Πρόγραμμα για την Οικουμενική Εκπαίδευση του ΠΣΕ (ETE), τη Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών με επίκεντρο το «Μέλλον της Οικουμενικής Θεολογικής Εκπαίδευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» (Αγ. Πετρούπολη, 26-29 Οκτωβρίου, 2003), (Βόλος, 9-11 Φεβρουαρίου 2007), (Μοναστήρι Sâmbăta, Ρουμανία, 24-28 Σεπτεμβρίου 2008).
            Ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Ρουμανία ήταν η ίδρυση του Δικτύου για την Οικουμενική Εκπαίδευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το συντονισμό του οποίου από το 2009 μέχρι τα τέλη του 2013 είχε αναλάβει το Institute for Ecumenical Research στο Σιμπιού της Ρουμανίας, υπό την καθοδήγηση αρχικά του Δρ. Ioan Ovidiu και στη συνέχεια του Δρ. Stefan Tobler. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών και σε συνέχεια της ιδρυτικής συνδιάσκεψης στο Μοναστήρι Sâmbăta της Ρουμανίας, έλαβαν χώρα δύο ακόμη διεθνείς συναντήσεις που εξέτασαν το μέλλον της χριστιανικής εκπαίδευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η πρώτη στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2010 με θέμα «Η θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία-ομολογιακή ή οικουμενική;» και η δεύτερη στο Ταλλίν της Εσθονίας, τον Οκτώβριο του 2012, με θέμα «Οι προκλήσεις της διδασκαλίας της οικουμενικής θεολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
            Μετά την τελευταία αυτή συνάντηση και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, μια σημαντική αλλαγή έλαβε χώρα όσον αφορά στο συντονισμό του Δικτύου. Μετά από πολλά χρόνια ενός ιδιαίτερα επιτυχούς συντονισμού από το Institute for Ecumenical Research του Σιμπίου, τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν να αναλάβει το συντονισμό του η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία και υπήρξε, ήδη από το 2007, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Την ευθύνη του συντονισμού ανέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας, Νικόλαος Ασπρούλης, M Th.

Πηγή: http://www.acadimia.gr/content/view/560/1/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου