"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.


Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον από Θεσσαλονίκης αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ τον Μεγαλοπρεπή με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2011 υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου είχε αποφασίσει να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης το 2012, εκατό έτη από την κοίμηση του τιμωμένου προσώπου, στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, της οποίας είχε διατελέσει ποιμενάρχης (1874-1878), και το Άγιον Όρος, όπου είχε αποσυρθεί επί δώδεκα έτη μεταξύ των δύο Πατριαρχιών του (1878-1884 και 1901-1912).
Στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρο της κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση είχαν τιμήσει στις 3-5 Φεβρουαρίου 2012 αξιοχρέως τη μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχου με τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, του οποίου τα Πρακτικά έχουν ήδη εκδοθεί, και με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας. Κορυφαία εκδήλωση ήταν η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στις 21 Νοεμβρίου 2012 στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του προκατόχου του κυρού Ιωακείμ Γ΄. Στο Άγιον Όρος παρούσης της Ιεράς Κοινότητας τελέστηκε μνημόσυνο για τον αοίδιμο Πατριάρχη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, ενώ στο κάθισμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου Μυλοποτάμου του π. Επιφανίου, όπου είχε διαβιώσει ως ασκητής ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας τέλεσε μετά του νυν επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο την Παρασκευή 1/14 Δεκεμβρίου 2012. Απέμενε, όπως είχε συναποφασισθεί μεταξύ των αρχών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς.
 
Για περισσότερα στο: Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου