"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας: "Θεολογία και περιβάλλον": Προβληματισμοί και οικο-θεολογικές προτάσεις μέσα από τη χριστιανική κειμενική παράδοση"

Στις 29 Ιανουαρίου 2015 ημέρα Πέμπτη και ώρες 17:00 - 20:30 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεως της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. θεολογική συνάντηση με θέμα:  "Θεολογία και περιβάλλον": Προβληματισμοί και οικο-θεολογικές προτάσεις μέσα από τη χριστιανική κειμενική παράδοση". Η συνάντηση έγινα στο πλαίσιο του EXEGETICUM, του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, 
 Η εκδήλωση έγινε με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ, μέσα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Βιβλικές αποκαλυπτικές προσδοκίες και οικολογία", με επιστημονική υπεύθυνη την επίκ. καθηγήτρια του Τμήματος κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.

Στη συνάντηση έγιαν οι εξής εθισηγήσεις: 
Ελένη Αντωνοπούλου (ΕΕΔΙΠ): "Το περιβάλλον ως πρόκληση στην κοινωνία της επικινδυνότητας"
Απόστολος Κραλίδης (επίκ. καθηγητής): "Θρησκείες και Περιβάλλον"
Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (επίκ. καθηγήτρια): "Η αξιοποίηση των βιβλικών κειμένων στις οικο-θεολογικές συζητήσεις - το ζήτημα των αποκαλυπτικών κειμένων"
Συμεών Πασχαλίδης (καθηγητής): "Ο άνθρωπος και τα ζώα  στην πατερική και τη μοναστική: Το οικολογικό πρότυπο του προπτωτικού ανθρώπου"
Δέσποινα Μιχελάκη (Υπεύθυνη Γρ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης): "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στη Β/θμια Εκπαίδευση: δυνατότητες και προοπτικές"

Στην εκδήλωση παρεμβαση έκαναν οι σχολικοί σύμβουλοι Μαρία Συργιάννη και Πολύβιος Στράντζαλης.
Ειδικότερα ο Πολύβιος Στράντζαλης αφού επισήμανε  εξαιτίας της παραμονής της γιορτής των Τριών Ιεραρχών το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τη φύση, για την οικολογία και για το περιβάλλον. Στη συνέχεια παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής από Θεολόγους στην περιοχή ευθύνης του.  Μεταξύ άλλων Ο Πολύβιος Στράντζαλης σημείωσε: "Τα τελευταία 7 χρόνια που είμαι σχολικός σύμβουλος θεολόγων στην περιοχή της ευθύνης μου οι θεολόγοι που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής ολοένα και αυξάνουν. Έτσι:
Το σχολικό έτος 2007-2008: 28
Το σχολικό έτος 2008-2009: 31
Το σχολικό έτος 2009-2010: 42
Το σχολικό έτος 2010-2011: 27
Το σχολικό έτος 2011-2012: 44
Το σχολικό έτος 2012-2013: 51
Το σχολικό έτος 2013-2014: 64
Από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των  θεολόγων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αυξήθηκε κατά 110% από 28 που ήταν το 2007-2008 έφθασε σους 68 το 2013-2014. Τώρα όσον αφορά τη θεματολογία έχω να επισημάνω ότι οι συνάδελφοι θεολόγοι πέρα από θέματα που έχουν σχέση με τη θεολογία και το περιβάλλον επιλέγουν και θέματα που έχουν σχέση και με άλλες επιστήμες. Γι’  αυτό θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία της θεολογικής συνάντησης – Workshop με θέμα «Θεολογία και Περιβάλλον: προβληματισμοί και οικο-θεολογικές προτάσεις μέσα από τη χριστιανική κειμενική παράδοση». Η θεματολογία των εισηγήσεων αυτών θα δώσει πολλές ιδέες στους μάχιμους θεολόγους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την επιλογή θεμάτων για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής". Τελειώνοντας ο Πολύβιος Στράντζαλης υπογράμμισε ότι οι θεολόγοι προσεγγίζουν τα διάφορα θέματα της Περιβαλλοντικής Αγωγής διεπιστημονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου