"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Τάσος Μαργαριτώφ (1925-2014): ο άνθρωπος, ο πρωτοπόρος συντηρητής, ο δάσκαλος»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Τομέα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνουν την Περιοδική Έκθεση «Τάσος Μαργαριτώφ (1925-2014): ο άνθρωπος, ο πρωτοπόρος συντηρητής, ο δάσκαλος» στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Στην Έκθεση, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα) και συνοπτικά κείμενα, ο επισκέπτης βαδίζει στα ίχνη της πολυτάλαντης προσωπικότητας του Τάσου Μαργαριτώφ, με στόχο να γνωρίσει πτυχές της ζωής και της μακρόχρονης προσφοράς του στον ευαίσθητο τομέα της συντήρησης και διατήρησης των έργων τέχνης, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική του συμβολή.
Ειδικότερα, στις τέσσερις συνολικά θεματικές ενότητες της Έκθεσης, αναδεικνύονται το πρόσωπο αλλά και το πρωτοπόρο πνεύμα του Τάσου Μαργαριτώφ, η ερευνητική του ικανότητα, η εφευρετικότητα και η τεχνολογική του επάρκεια, που τον οδήγησαν σε μεγάλα επιτεύγματα, όπως ο αποχωρισμός επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων στον ίδιο φορέα και η επινόηση ενός συστήματος συσκευασίας για την ασφαλή μεταφορά έργων τέχνης. Επισημαίνονται, επίσης, οι σημαντικότεροι σταθμοί της επαγγελματικής του πορείας (Σινά, Θήρα, Λευκαντί Ευβοίας, Βεργίνα), ενώ χωριστή ενότητα αφιερώνεται στη συντήρηση μνημείων και έργων τέχνης στη Μαγνησία και ειδικότερα στα αρχαιολογικά ευρήματα του τάφου της νεαρής Φεραίας κόρης, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Τέλος, ειδική μνεία γίνεται και στο τεράστιο σε έκταση και σημασία διδακτικό έργο του Τάσου Μαργαριτώφ που με το λόγο και τη δράση του «γύρισε σελίδα» στην ιστορία της συντήρησης έργων τέχνης στην Ελλάδα, την οποία από εμπειροτεχνική ενασχόληση ανέδειξε σε επιστημονική ειδικότητα.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2015. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 14:30, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Στη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιούνται, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, εκπαιδευτικές περιηγήσεις για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, εμπλουτισμένες με βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης συντήρησης έργων τέχνης. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με την κα Μαρία-Αικατερίνη Μαργαριτώφ, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (τηλ.: 24210 76278 & 24210 25349).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου