"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Σεμινάριο «Φιλοσοφική θεολογία»

Ο Άρτος Ζωής οργανώνει σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στη χριστιανική φιλοσοφική θεολογία». Υπεύθυνος Μιχάλης Φιλίππου.

Πολλά από τα θεμελιώδη δόγματα του Χριστιανισμού έχουν σημαντικές φιλοσοφικές συνέπειες και προϋποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων αποτελεί αντικείμενο της χριστιανικής φιλοσοφικής θεολογίας. Μετά την άρση της φιλοσοφικής λογοκρισίας που είχε επιβάλλει ο λογικός θετικισμός και την άμβλυνση της επιρροής των ιδεών του ύστερου Wittgenstein, η αναβίωση του ενδιαφέροντος για τα κλασικά μεταφυσικά προβλήματα και η αναγνώριση της σπουδαιότητας του ύστερου σχολαστικισμού από μεγάλο αριθμό αναλυτικών φιλοσόφων είχε ως ευεργετική συνέπεια και την εντυπωσιακή άνθιση της φιλοσοφικής θεολογίας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να σκιαγραφήσει αδρομερώς την πορεία της έρευνας στον τομέα αυτό από το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως να εισαγάγει και να εξοικειώσει όσους το παρακολουθήσουν με την θεματολογία της φιλοσοφικής θεολογίας και τον τρόπο της επιχειρηματολογίας της. Το σεμινάριο απευθύνεται σε κοινό με ενδιαφέροντα στην αναλυτική φιλοσοφία καθώς και σε θεολόγους που θα ήθελαν να πληροφορηθούν για την εφαρμογή αυστηρών μεθόδων που προέρχονται από την αναλυτική μεταφυσική και φιλοσοφική λογική στην διερεύνηση του χριστιανικού δόγματος. Όσοι ενδιαφέρονται επίσης για την μεσαιωνική φιλοσοφία (και ιδιαίτερα για την συστηματική της αξιοποίηση) ενδέχεται να βρουν το σεμινάριο χρήσιμο. Θα υπάρξουν πέντε συνολικά συναντήσεις κατά τις οποίες θα συζητηθούν (α) το πρόβλημα της λογικής συνοχής και τα μοντέλα ερμηνείας του τριαδολογικού δόγματος (κοινωνικό μοντέλο, ψυχολογικό μοντέλο και μοντέλο σχετικής ταυτότητας) (β) η μεταφυσική της ενσαρκώσεως και της υποστατικής ενώσεως (γ) το μεσαιωνικό δόγμα της απλότητας της Θεϊκής ουσίας και τέλος (δ) το πρόβλημα της εξιλέωσης και του προπατορικού αμαρτήματος (το τελευταίο θέμα θα συζητηθεί, εάν το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια)

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 

27 Απριλίου 2015: Η Ανάδυση της Αναλυτικής Φιλοσοφικής Θεολογίας – Η Μεταφυσική του Τριαδολογικού Δόγματος: (α) Το κοινωνικό μοντέλο. (Εισηγητής: Μιχάλης Φιλίππου)

4 Μαϊου 2015: Η Μεταφυσική και η Λογική του Τριαδολογικού Δόγματος: (β) Το ψυχολογικό μοντέλο, (γ) Μοντέλα σχετικής ταυτότητος. (Εισηγητής: Μιχάλης Φιλίππου)

11 Μαϊου 2015: Η Μεταφυσική της Ενσαρκώσεως και της Υποστατικής Ενώσεως – Ενσάρκωση και Μεταβολή. (Εισηγητής: Μιχάλης Φιλίππου)

18 Μαϊου 2015: Θεϊκή Απλότητα: Ο Θεός και η ύπαρξή του – Ο Θεός και τα κατηγορήματά του. (Εισηγητής: Μιχάλης Φιλίππου)

25 Μαϊου 2015: Ηθική, Εξιλέωση και Προπατορικό Αμάρτημα (δοκιμαστικός τίτλος). (Εισηγητής: Στέλιος Βιρβιδάκης)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται μετά από κατάθεση αίτησης στο email του Άρτου Ζωής (artos@otenet.gr) μέχρι την Κυριακή 29 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου