"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η σειρά συναντήσεων με τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας» που συνδιοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Νέων της Ι.Μ.Δ. και το Κέντρο Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ. Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο διπλές ομιλίες με θέμα «μύθοι και Πραγματικότητες για την Εξάρτηση». Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξάρτηση που αποτελεί ταυτόχρονα ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο και ένα επώδυνο προσωπικό βίωμα, αφού είναι μια κατάσταση κοινωνική όσο και προσωπική, με αιτίες συλλογικές όσο και ατομικές.

Κατά την πρώτη συνάντηση, με ομιλητές, τον διαπρεπή θεολόγο και διευθυντή του ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.Αλέξανδρο Κατσιάρα και την κοινωνική κλινική ψυχολόγο του Κέντρου Πορεία Υγείας κ.Ιωάννα Γεωργιάδου, είχε αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός νοήματος ζωής, ως παράγοντας τόσο θεραπείας όσο και πρόληψης των εξαρτήσεων. Ο κ.Κατσιάρας είχε αναφερθεί στη σημασία του μητρικού αλλά και του πατρικού ρόλου, και στη γενικότερη συμβολή της οικογένειας, που μπορεί να δράσει θεραπευτικά κατά της εξάρτησης αλλά αι όποιου άλλου ψυχοκοινωνικού προβλήματος. Η κ.Γεωργιάδου δεν παρέλειψε να επισημάνει την πολλαπλότητα της εξάρτησης, που έχει άλλοτε τη μορφή του εθισμού σε ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ, άλλοτε τη μορφή του «κολλήματος» στο διαδικτυακό κόσμο και κάποιες φορές τη μορφή της ροπής στον υπερκαταναλωτισμό, καταλήγοντας ότι η εξάρτηση μας αφορά όλους.
Τους ομιλητές της πρώτης συνάντησης διαδέχτηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο (28 Μαρτίου), ο π.Χριστόδουλος Μπίθας, προϊστάμενος στην ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής και ο κ.Φαίδων Καλοτεράκης, διευθυντής ΚΕ.Θ.Ε.Α. Βορείου Ελλάδος.

Ο κ.Καλοτεράκης, από τη σκοπιά της κλινικής εργασίας με ανθρώπους που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν, περιέγραψε την εξάρτηση ως υποδούλωση και ανελευθερία. Ανατρέποντας το μύθο που χαρακτηρίζει την εξάρτηση ως πρόβλημα, ο διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α. επεσήμανε πως η εξάρτηση αποτελεί απλά το σύμπτωμα στο οποίο καταφεύγει ένα άτομο για να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης νοήματος και της αποξένωσης που βιώνει. Τόνισε δε ότι σε μια θεραπευτική κοινότητα η απεξάρτηση δεν αποτελεί έναν προορισμό αλλά μια διάβαση, και δε παρέχεται ως υπηρεσία, αλλά κατακτιέται ως τρόπος ζωής. Μια ζωή μακριά από εξαρτήσεις είναι κάτι που δημιουργείται μέσα στις σχέσεις αποδοχής που αναπτύσσουμε ο ένας με τον άλλον ως πρόσωπα.

Για την αποφυγή των εξαρτήσεων ως μια διαρκή πορεία μίλησε και ο π.Χριστόδουλος Μπίθας, γνωστός και διαδικτυακά από τις δράσεις της ενοριακής συντροφιάς του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Αναφέρθηκε με τη σειρά στο πλήθος των εξαρτήσεων που μας δεσμεύουν στην καθημερινότητα, όπως την εξάρτηση στην τηλεόραση, ή την εξάρτηση στην άσκοπη και αγχογόνο πολλές φορές πληροφόρηση για το τι θα γίνει αύριο. Περιέγραψε το πώς η εκκλησία, όταν δεν περιορίζεται σε τόπο τελετουργικό και φιλανθρωπικό, αλλά όταν πραγματώνει τον ιεραποστολικό της ρόλο, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κάθε εξάρτησης, αφού αποτελεί και αυτή έναν τρόπο ζωής, με κέντρο τη διάδοση του ελπιδοφόρου ευαγγελικού μηνύματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, οι δύο ομιλητές έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα και κατέστησαν σαφές ότι, αν και οι υποσχέσεις περί απεξάρτησης ακούγονται θεωρητικές, ωστόσο γίνονται πράξη, καταλύοντας και το μύθο ότι η εξάρτηση είναι κάτι το τελεσίδικο και αθεράπευτο.

Η σημασία της κάλυψης του πνευματικού ελλείμματος του σύγχρονου ανθρώπου ως πρόληψη της εξάρτησης είχε άλλωστε επισημανθεί και κατά την πρώτη συνάντηση της διοργάνωσης «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας», όταν ο λόγος είχε δοθεί σε γονέα, μέλος της ομάδας αυτοβοήθειας οικογενειών που έχουν πληγεί από την εξάρτηση, τις «Ανώνυμες Οικογένειες» («Families Anonymous»).

Οι «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας» είναι μια προσπάθεια όχι απλώς ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης, που στηρίζεται σε κοινές αγωνίες και σχέσεις προσώπων εκκλησίας και επιστημόνων, κόντρα στον ατομοκεντρισμό και τη μοναχικότητα. Πρόκειται για ένα πραγματικό άνοιγμα της εκκλησία στις ανάγκες της κοινότητας, ώστε ο θεολογικός και ο ψυχολογικός λόγος να θέσουν από κοινού ερωτήματα και να δώσουν απαντήσεις, μιλώντας μια σε γλώσσα κοινή και χρήσιμη.

Και τις δύο συναντήσεις, τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν και συνεχάρη του φορείς για τη συνεργασία και τη διοργάνωση, ευχόμενος και για άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου