"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ»

Το χρόνο που μας πέρασε, το 2015, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τα γεγονότα της 6ης και 7ηςΣεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, γνωστά ως «Σεπτεμβριανά», στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν βιαιοπραγίες, καταστροφές, δολοφονίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμαριάς το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Διεθνές Πανεπιστήμιο διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου, 01 και 02 Οκτωβρίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις πάνω από 30 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, διαφόρων ειδικοτήτων όπως ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, φιλόλογοι, λαογράφοι, οικονομολόγοι, νομικοί, κ.α.

Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, τον Πρόεδρο του Ι.Α.Π.Ε. και εξέχουσες καταξιωμένες προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Παράλληλα στο Θεατράκι της οδού Χηλής, θα υπάρχει έκθεση του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως με τίτλο: «Τα Σεπτεμβριανά εν Θερμώ στα Πρωτοσέλιδα»

Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και μορφωτικά δρώμενα για την πόλη. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και άλλων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων, υποδέχθηκε – προσωρινά ή σε μόνιμη βάση – εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως ελληνικής καταγωγής και συνείδησης. Οι προσφυγικές πληθυσμιακές εισροές αποτελούν αναμφίβολα μια από τις βασικές συνισταμένες της ταυτότητάς της, ως πόλης του ελληνικού κράτους∙ σε αυτές οφείλεται εξάλλου η καθιέρωση του προσδιορισμού «πρωτεύουσα των προσφύγων», κατά την έκφραση του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου. Μεγάλη μερίδα προσφύγων ήταν και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, όχι μόνο οι ανταλλαχθέντες ελληνοθρόδοξοι της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και οι απελαθέντες του 1964, όταν καταργήθηκε το δικαίωμα παραμονής που αναγνώριζε η μία χώρα στους πολίτες της άλλης, με βάση το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας που υπογράφηκε το 1930 μεταξύ των ηγετών Μουσταφά Κεμάλ και Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι Κωνσταντινουπολίτες, φορείς μιας πλούσιας αστικής κουλτούρας, διάνθισαν με την παρουσία τους το «χαρακτήρα» της Θεσσαλονίκης και αποτελούν μία ακόμη ψηφίδα στο πλούσιο πολιτισμικό ψηφιδωτό της πόλης μας. 

Γενικότερα η ιστορία των Ελλήνων που έμειναν μετά τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης. Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού με τη διοργάνωση του συνεδρίου επιδιώκει να προσδιορίσει ευρύτερα την ιστορία και τον δυναμικό ρόλο των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τόσο στην πατρογονική τους εστία, όσο και στο νομό Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Μακεδονίας.

Πηγή; http://www.clioturbata.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου