"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Δια-θρησκειακή Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Δια-θρησκειακή Συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης
με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Στις 27 Ιουνίου 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Προέδρου του Antonio Tajani, διοργάνωσε συνάντηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης – Προβληματισμοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025», στην οποία έλαβαν μέρος εκπροσώποι από τις χριστιανικές, ιουδαϊκές και ισλαμικές κοινότητες της Ευρώπης. Η υψηλού επιπέδου αυτή συνάντηση υπήρξε απόρροια των πρόσφατων ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την περαιτέρω προώθηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών καθώς και της Λευκής Βίβλου που εκδόθηκε το 2017 για το μέλλον της Ευρώπης
Όσον αφορά στις Εκκλησίες της Ευρώπης, αυτές έχουν ιδιαίτερα εμπλακεί στη σχετική συζήτηση, όπως είναι φανερό και από την Ανοικτή Επιστολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK) με τίτλο «What future for Europe?» αλλά και την επικείμενη συνάντηση της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης στο Βατικανό με θέμα «(Re)Thinking Europe».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για τον διάλογο με τις διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις, όπως η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuiness σχολίασαν τη στάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο μέλλον της σε αβέβαιους και άστατους καιρούς, κάνοντας λόγο για τον ρόλο των θρησκευτικών κοινοτήτων στην περαιτέρω εμπέδωση της ενότητας μεταξύ των λαών της Ευρώπης, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans υπογράμμισε τον ευρύτερο και όχι μόνο οικονομικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ, ανέφερε, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεννόησης μέσω της ακρόασης ανθρώπων με τους οποίους συμφωνείτε καθώς επίσης και με εκείνους με τους οποίους διαφωνείτε.
Στις δυο στρογγυλές τράπεζες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω συνάτησης, εκπρόσωποι θρησκευτικών παραδόσεων συζήτησαν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich, Πριμάτος της Καθολικής Εκκλησίας του Λουξεμβούργου, υπεραμύνθηκε ενός νέου οράματος για την Ευρώπη και τόνισε ότι η πλήρης δυναμική των συνθηκών θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του νέου ευρωπαϊκού ονείρου.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) Επίσκοπος Christopher Hill μίλησε για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, γεγονός που θα βοηθήσει στην υπέρβαση της απογοήτευσης που κυριαρχεί απέναντι στην Ευρώπη τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ των Εκκλησιών.
Μέσα από την ποικιλομορφία των χριστιανικών και ευρύτερα των θρησκευτικών παραδόσεων, των ακαδημαϊκών και των εκπροσώπων της ΕΕ που παραυρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι η συμβολή των θρησκειών είναι απαραίτητη στην εμφύσηση μιας «ψυχής για την Ευρώπη», καθώς και στην προοπτική μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία συνδέουν δεσμοί δυνατότεροι από αυτούς της πολιτικής και της οικονομίας.
Μεταξύ των εκπροσώπων των θρησκευτικών παραδόσεων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Claude Hollerich, Πριμάτος των Καθολικών στο Λουξεμβούργο, η Επίσκοπος Irja Askola, Επίσκοπος του Ελσινκίου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φιλανδίας, ο κ. Albert Guigui, Αρχιραβίννος των Βρυξελλών, Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Ραβίννων, ο Επίσκοπος Christopher Hill, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Εκκλησία της Αγγλίας), ο κ. Khalid Hajji, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Μαροκινών Ουλεμά και πρόεδρος του Φόρουμ των Βρυξελλών «Wisdom and World Peace», και ο Επίσκοπος Tamas Fabiny, της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Ουγγαρία. Εκ μέρους των Ορθοδόξων μίλησε ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ο Δρ. Καλαϊτζίδης στη σύντομη παρέμβασή του επεχείρησε μια σύντομη αποτίμηση της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ανάγκη η τελευταία να κατανοηθεί πέρα από την κυρίαρχη θεώρησή της ως πρωταρχικά οικονομικής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό οι κοινές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη, οι οποίες και ανάγονται στη χριστιανική πολιτισμική κληρονομιά, οφείλουν να επανέλθουν στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Στην ομιλία του ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της αλληλεγγύης ως βιβλικής κατηγορίας, η οποία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρηνική συνύπαρξη των ευρωπαίων πολιτών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης, αν δεν προηγηθεί μια σε βάθος συζήτηση για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε δείτε στο επίσημο δελτίο τύπου της ΚΕΚ από όπου και ελήφθησαν πληροφορίες για το παρόν ενημερωτικό σημείωμα.

Για να διαβάσετε την παρέβαση του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (στα αγγλικά), πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου