"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Κτήριο στο κέντρο της Βουδαπέστης παραχωρεί η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποιεί από την Παρασκευή 18 Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση των Αρχών της χώρας. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραστεί στην τελετή παράδοσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενός κτηριακού συγκροτήματος στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο προορίζεται για τις ανάγκες της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία.

Εκεί θα στεγαστεί η έδρα της Εξαρχίας, η Πατριαρχική Ακαδημία, το ελληνικό σχολείο αλλά και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, ενώ θα λειτουργήσει και ξενώνας φιλοξενίας.

Επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της οικείας Μητρόπολης είναι η νέα έδρα της Εξαρχίας να αποτελέσει χώρο της ανάπτυξης του διαλόγου και πολιτιστικό κέντρο συνάντησης όλων των ανθρώπων.

Η παραχώρηση του κτηρίου απορρέει από την εφαρμογή του Συμφώνο Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ουγγρικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το κράτος.

Στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την ανατολική χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί ν;α είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου