"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΙΡΟΣ: Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων (Δελτίο Τύπου)


  Χολαργός  6-10-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την παρουσία πλέον των διακοσίων θεολόγων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ξεκίνησε τις εργασίες της η πανελλήνια συνάντηση θεολόγων που οργανώνει ο σύλλογός μας από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου 2017 στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στο Νέο Ψυχικό. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα σημαντικά θέματα από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου μας και όχι μόνο, γύρω από το κεντρικό θέμα  «Ορθόδοξη Εκκλησία και ταυτότητες στο σύγχρονο κόσμο. Ο πρώτος  εισηγητής κ. Radu Preda  [Καθηγητής Ορθόδοξης Κοινωνικής   Θεολογίας  στη Θεολογική
Σχολή του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai, του Cluj-Napoca της Ρουμανίας ανέπτυξε  το θέμα «Ορθοδοξία μεταξύ ολότητας ολοκληρωτισμού και διαφορετικότητας», ενώ στη συνέχεια στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας, με κεντρικό θέμα «Ορθοδοξία και σύγχρονη κοινωνία: από την προσκόλληση στην ταυτότητα στο άνοιγμα στην οικουμενικότητα» αναπτύχθηκαν διαδοχικά:  από την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Ποιμαντικής του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, το θέμα «Η ταυτότητα του Ορθόδοξου στο κόσμο των δικαιωμάτων, της φυλετικής ισότητας, της αντιπροσώπευσης», από τον Δρα Θεολογίας & ειδικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Ιωάννη Μπέκο, το θέμα «Ουδετερόθρησκο κράτος και φιλελευθερισμός: υπέρ ή εναντίον του Ορθόδοξου χριστιανού;» και από τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Ψυχολογίας του τμήματος Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το θέμα «Η ταυτότητα του ατόμου στην ύστερη νεωτερικότητα και το έργο του Χριστιανισμού». Όλες οι εισηγήσεις προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στο ακροατήριο, γεγονός που αναδείχθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε όπου τέθηκαν καίρια ερωτήματα και έγιναν τοποθετήσεις και σχολιασμοί σε κλίμα  γόνιμου προβληματισμού. Η εκδήλωση του συλλόγου μας συνεχίζεται  το Σάββατο 7 Οκτωβρίου με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο πρώτο μέρος και με εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά εργαστήρια στο δεύτερο μέρος ( σε δύο κύκλους), στα οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή άνω των 150 συμμετεχόντων  όπου θα επιχειρηθεί η σύνδεση της διδακτικής πράξης στο σημερινό σχολείο  με το σύγχρονο θεολογικό λόγο. Στην έναρξη της εκδήλωσης  απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας ο σύμβουλος Α΄ κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης  Παιδείας της Ν. Δημοκρατίας  και βουλευτής Αργολίδος κ. Γιάννης Αδριανός και ο Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ  καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης, ο οποίος διάβασε και θερμό χαιρετισμό του απουσιάζοντος προέδρου του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της ίδιας σχολής κ. Σωτηρίου Δεσπότη, ενώ τις εργασίες της συνάντησης κήρυξε ο πρόεδρος του Δ.Σ και αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Μόσχος δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα του συλλόγου στη σημερινή θεολογική και εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Από το ΔΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου